Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници ще протестират днес в София, Пловдив и Русе в защита на Рила, Пирин и Витоша

| обновено на 26.11.15 в 10:13
Снимка: forthenature.org

Природозащитници ще протестират днес в София, Пловдив и Русе в защита на Рила, Пирин и Витоша. Природозащитниците настояват да бъдат спрени строежите на Витоша и Пирин, а също да се преразгледат актуализираните планове за управление на националните паркове "Пирин" и "Рила" и плана за Природен парк "Витоша". Другото предложение на еколозите е държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк "Пирин" като държавна собственост. Това ще спре, според тях, по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и платото в Пирин.

Природозащитниците настояват за среща с представители на екоминистерството. Еколозите искат да бъдат уволнени директорите на Природен парк "Витоша" и Националния парк "Пирин".

Пред "Хоризонт" в предаването “Преди всички”Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа “Балкани“ коментира мотивите на природозащитниците:

В момента има една трайна заплаха за Рила, Пирин и Витоша. Тя произтича от т.нар. "актуализация" на плановете за управление на тези защитени паркове. Вместо да бъде актуализация, се изготвят изцяло нови планове за управление, които унищожават всичко, което засега се е правило там по един абсолютно разбойнически начин. Всички досегашни режими за управление на тези паркове в Пирин и Витоша и тяхното зониране се заличават и се правят изцяло нови, които допускат застрояване на тези паркове, изсичане на горите и дори ловуване. Това означава, че ние ще загубим едни от най-ценните територии, които имаме. Искането ни до министъра на околната среда и водите е тези планове да бъдат върнати и да се върне приридозащитният им режим. Министърът не го прави.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени