Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езически олтар от IV в. пр. н.е. откриха археолози в рудник от "Мини Марица-изток"

Езически олтар от IV в. преди Хр. проучват археолози в рудник от комплекса "Мини Марица-изток". Около олтара е имало струпване на всички елементи от жертвоприношение – две амфори, чаши за пиене и ръчно изработени съдове за храна, разказа в предаването "12+3" доц. Милена Тонкова от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. Вероятно става дума за жертвена яма с дълбочина 1,50 м. и ширина 2 м, на дъното на която е бил открит масивният глинен олтар. Доц. Тонкова посочи, че за първи път в тракийски контекст се открива съоръжение, наподобяващо античните олтари, което ще хвърли светлина върху ритуалните практики на траките:

Този комплекс, открит от проф. Борисов, ще отиде в учебниците, що се отнася до ритуалните практики на траките, защото въпросът за това как са изглеждали тракийските светилища, се разисква отдавна.

Паралелно се проучва селище от другата страна на рудника, чиято датировка е от втората половина на 12-и век, но районът е бил обитаван както през ранно-византийската епоха, така и през късно-желязната епоха, за което свидетелстват няколко открити ями, обясни за "Хоризонт" проф. Борис Борисов от катедра "Археология" във Великотърновския университет. Обектът е познат отпреди няколко години, а през 2013-а година са били проучени няколко вкопани съоръжения, уточни той.

Средновековното селище е изключително интересен обект. Проучвал съм повече от 15 средновековни селища – цялостно или сондажно, но досега не съм попадал на такова, пръснато на такава огромна площ, разказа проф. Борис Борисов. Вече близо месец археолозите правят проучвания на площ от над 500 кв. м.

Отделните средновековни селища са разположени гнездовидно, има синхронни в археологическо отношение махали, които доказват типа селищна структура за това време. Става въпрос за средата на 12-и век – време на икономически бум за византийската територия, когато селищата рязко нарастват, появяват се нови некрополи и нови квартали около предишните. Датировката на селището ни препраща тъкмо към този период на разцвет.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна