Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: България няма капацитета да приеме евентуално отказалите се от Турция руски туристи

Снимка: БГНЕС

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов прогнозира за "Хоризонт" черна дупка в турския туризъм, ако информациите за изтегляне на 4 милиона руски туристи от южната ни съседка станат факт. Той подчерта, че и в момента се наблюдава спад от 1,5 милиона руски туристи.

В Турция ще се получи такава голяма черна дупка, която би могла да засмуче, на база на високия професионализъм на турските колеги и умението им да намаляват цените, те и в момента са намалили с 40% цените за Коледа и Нова година. /.../ Заплахата за българския туризъмспоред мен, е доста голяма, ако ние мислим, че изтеглянето на 10% от туристите на турския пазар ще остане незабелязано от останалия пазар и тази асиметрия няма да засмуче дори потенциални туристи към България от европейски дестинации от Германия, Великобритания и Скандинавия. Преди да стане кризата с руския самолет, ние вече очаквахме около 100 000 руснаци за следващата година, на база подписани договори за следващия сезон, така че ние очакваме повече туристи в България. Ние нямаме капацитет да приемем тези 3 милиона туристи, които не биха отишли в Турция. По никакъв начин не трябва да ни радва ситуацията в Турция, напротив. Би трябвало да има кризисна политика по отношение на хората в туризма, защото, ако кризата продължи, не трябва да разглеждаме този вариант единствено като положителен.

Според Румен Драганов възможно е и потенциални туристи към България да предпочетат Турция заради допълнително намалените цени поради кризата с Русия. Ако се премахнат санкциите с Русия, голяма част от руснаците ще се насочат към Средиземноморската Ривиера, прогнозира той. 

Нашите полезни ходове са да се стремим към по-високо качество на конкурентноспособна цена.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Румен Драганов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна