Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черният петък в САЩ - по-малко продажби за търговците, но отново първо място в класацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
                      
Продажбите на дребно в традиционния  Черен петък, когато в САЩ  се открива голямото коледно пазаруване, бележат спад тази година. Докато през 2014 американците са  похарчили  11.6 милиарда долара  , според предварителни изчисления  сега те са пазарували само  за 10.4 милиарда.
 Снижение на търговията  има и за Деня на благодарността, който   предхожда  Черния петък. Миналата година  купувачите са оставили в магазините над 2 милиарда  долара  за този ден, а тази година  около 1.8 милиарда.
Според анализаторите, една от причините за тези спадове в търговията е все по-голямото увеличение на продажбите чрез интернет.  Пред блъсканицата по магазините в петъчния ден, огромния стрес  и умора, все повече потребители предпочитат да си останат у дома и на спокойствие да пазаруват пред компютъра, на таблета или с телефона. Предположенията са, че 1 на всеки 7 долара от коледното пазаруване ще бъде похарчен онлайн .В понеделник ще бъде денят на електронната търговия.
И още нещо: много търговци тази година предложиха  значителни  намаления още преди Деня на благодарността, и това намалява въздействието на Черния петък.
Въпреки не особено високия старт на предколедното пазаруване  в САЩ , очакванията на търговците  за по-голям оборот и по-големи печалби за тазгодишните празници  остават. Тези надежди се подсилват от факта, че с по-добрите възможности за работа и по-ниските цени на бензина сега  американците имат повече спестявания за празниците и ще пазаруват по-вече.
Независимо от спада на търговията и тази година Черния петък остава отново на челно място в класацията, като денят  на златната жътва  за търговците,  като денят с най-много продажби през годината .


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени