Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Йончев: ВСС когато му е удобно уволнява, когато му е удобно не разследва

Владимир Йончев

Има ли напрежение в политическите среди заради скандала „Яневагейт“? В края на миналата седмица от Реформаторския блок заявиха намерения да излязат със специална позиция и призив какво да се прави по казуса със записите с разговори на съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Стана ясно, че е отменена планираната за днес съвместна пресконференция между съпредседателя на РБ Радан Кънев и правосъдния министър Христо Иванов. Това е повод за смятащите, че има пълзящ преврат в страната да казват, че те са загубили в тази битка.

Интерпретациите за преврат са малко пресилени. Това не е битка, която ще приключи буквално днес или утре. Според мен ще продължат исканията на Реформаторския блок за по-голямо разследване на случая и за промяна на структурата и на хората, които правят възможни такива случаи, коментира в предаването „Преди всички“ журналистът Владимир Йончев от сайта оffnews.bg.

Според него обаче се оказва, че исканията няма към кого да бъдат насочени.

Владимир Йончев коментира още защо няма реакция на ВСС, при положение, че магистратите уволниха Николай Кокинов заради записите от Банкя и пак заради незаконно изтекли записи отстрани и Камен Ситнилски:

Когато му е удобно уволнява, когато му е удобно не разследва. Това да се търси как е придобит записът вместо да се търси какво е по същество е направо гадно.

Това, което е видно от цялата тази история е, че няма никакъв имунен механизъм, който да противодейства на това. Всичките съдебни институции, които са призвани да стопират такива негативни процеси, са блокирани и като институции, и като участие на хората в тях. Тези хора, които по принцип трябва да са морални и етични, комисии даже да водят, те се оказаха забъркани в най-гнусните далавери, посочи журналистът.

Разговорът с Владимир Йончев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна