Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПГ – 5 в СОС ще настоява за повече пари за велоалеи в бюджет 2016 на София

Днес в Столичната община ще се проведе публично обсъждане на проектобюджета на София за следващата година. Няма да се повишават такса "смет" и данъкът върху леките коли и сградите. С близо милион и 200 хиляди лева ще се повишат парите за образование.

Бюджетът е в размер на  1,18 милиарда лева. Проектът ще бъде внесен в Столичния общински съвет след 20 януари 2016 година.

Бюджетът на София за 2016-та е намален в сравнение със средствата за 2015 година. Това е защото една част от големите инвестиционни проекти са готови. Това каза в предаването „Преди всички“ Симеон Славчев – заместник – председател на "Движение 21" и съпредседател на най-новата група в СОС - политическа група „Пет“.

Партиите в Столичния общински съвет "Движение 21", "Глас народен" и "Зелените" образуваха политическа група "Пет". Общинските съветници от новосформираната група си поставят пет приоритета: достъпна градска среда, зелена София, интегриран градски транспорт, дигитална община и културна столица.

От ПГ – 5 ще настояваме в проектобюджета да бъдат заложени като пера изграждането на нови велоалеи. Днес на транспортна комисия ще разглеждаме един наистина добър проект за обществени велосипеди. Проблемът е, че инфраструктурата в София в момента не е подходяща. Има до някъде изградени велоалеи и то част от тях не бих ги нарекъл в истинския смисъл велоалеи, защото в момента се създава конфликт между самите велосипедисти и пешеходците, посочи Симеон Славчев.

Като цел от ПГ – 5 си поставят възстановяването на лифта Княжево – Копитото. Ще се търсят възможности той да се върне на общината и да заработи

Цялото интервю със Симеон Славчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени