Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите от пожарната с превантивни проверки за празниците и отоплителния сезон

Снимка: Радио ВИДИН

Всяка година преди студентския празник и тържествата за Коледа и Нова година органите за пожарна безопасност и защита на населението правят контролни проверки на местата за празнуване. Превантивна дейност се осъществява и по отношението на използването на отоплителни уреди в дома.

От началото на месец ноември сме стартирали такава кампания за проверка на клубове, ресторанти, дискотеки, хотели, почивни станции и хижи, които са свързани с празниците, каза в предаването „Хоризонт до обед“ комисар Георги Толин – началник на отдел „Държавен контрол“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той посочи, че до момента са проверени 1290 обекта. В 334 случая са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност и са връчени предписания.

Констатираните нарушения са незначителни – липса на организация в обектите, липса или непроверена пожарна техника и съоръжения, заключени втори евакуационни изходи или струпани горивни материали пред тях. В четири от случаите имаме по-сериозни нарушения, които нашите служители, осъществяващи държавен противопожарен контрол, са предприели съответните превантивни административни мерки, което ще рече спиране на използването, но не на целите заведения, а на тази част от заведението или обекта, която не отговаря на изискванията за пожарна безопасност, обясни комисар Толин.

Той подчерта, че проверките ще продължат и по време на празниците.

Главен инспектор Стефан Стефанов – началник на сектор „Превантивна дейност“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ посочи от своя страна, че в началото на отоплителния сезон статистиката сочи тревожни данни за инцидентите с битови пожари:

Само за първите два месеца на отоплителния сезон от 1-ви октомври досега са загинали 21 граждани и са пострадали 34 изцяло и само в битови пожари, свързани с използването на отоплителни, нагревателни уреди, къси съединения, неправилна работа с открит огън.

Най-уязвими от подобни инциденти са възрастните хора и малките деца.

Съвсем навременно и спешно бяха дадени указания на нашите териториални структури по линия на превантивната дейност какви точно мероприятия да предприемат съвместно с кметовете, с общините, съвместно с колегите от полицията. Как да се реализират превантивни мерки, свързани с информираност на хората за това какви са рисковете през отоплителния есенно-зимен сезон, какви са опасностите и какво трябва да направим, за да имаме информирано безопасно поведение преди, за да не предизвикваме произшествие, както и по време на възникване на такова произшествие, посочи гл. инспектор Стефан Стефанов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна