Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Турция печели два пъти от ИДИЛ, а в същото време изнудва Европа

Снимка: БГНЕС

Турция използва двата милиона мигранти на своя територия, за да изнудва Европа. Без много ясна европейска позиция, че Европа не желае и няма да приеме повече бежанци, проблемът няма да се реши.

Това коментира в предаването “Нещо повече“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов:

Самата Турция е един от главните виновници за създаването на тази ситуация, защото именно тя въоръжаваше, обучаваше и изпращаше на сирийска територия муджахидини, които да воюват срещу правителството на Башар Асад. Петролът, който ИДИЛ добива от нефтените кладенци, заграбени в Сирия и Ирак, тя ги продава на Турция на много ниски цени, срещу което получава оръжия на високи цени. Турция печели два пъти от войната, която създава. В същото време сега обаче тя изнудва Европа – дайте облекчения и пари, защото ще пуснем двата милиона бежанци. Европа трябва много ясно да заяви, че тя няма да приема повече мигранти на своя територия. След като подобна позиция бъде чута от всички, самият ентусиазъм на тълпите, нахлуващи в Европа, ще се поохлади.

Според него основната цел на Турция е да предотврати създаването на голяма коалиция между ЕС, САЩ и Русия, която да воюва срещу ИДИЛ. Затова беше ударен и руският самолет, смята Каракачанов.

Предложението на Анкара, в което се казва, че те ще спират мигрантите, но срещу допълнителни средства, иска да покаже, че светът няма нужда от такава голяма коалиция, обясни още лидерът на ВМРО.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени