Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На извънредно заседание депутатите ще разгледат пакета от бюджетни закони

Снимка: БГНЕС

Пакетът от бюджетните закони ще бъде разгледан на извъндерно заседание на парламента.

В понеделник депутатите от "БСП лява България" и "Атака" напуснаха демонстративно заседанието на ресорната комисия, защото получиха текстовете с промените между първо и второ четене в последния момент. ДПС обаче успя да прокара свое предложение.

След като протестираха, служителите на музеите, театрите и галериите получиха обещаните 10 млн. лева. От бюджетната комисия ги разпределиха между Министерството на културата и общините, за да може допълнителните средства да достигнат и до държавните, и до общинските структури. Също според обещанията на управляващите, текстовете, отнемащи социалните придобивки на полицаите и военните, бяха оттеглени. Въпреки че имаше редица предложения за тях от опозицията, общо бюджетната комисия реши да ги препрати към работната група, която изготвя реформата в силовите ведомства. 

Освен за заплати в сферата на културата, депутатите намериха два млн. лева за увеличение на възнагражденията в НОИ. Всъщност, парите ще дойдат от осигуровки. По-голямата част от социалните плащания обаче останаха замразени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна