Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигерия - ужасът "Боко Харам"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От обявяването на "Халифата" на ИДИЛ през юни 2014 година досега са извършени 83 атентата и екзекуции на пленници, изпълнени от организацията и нейните многобройни "филиали". Една от особеностите е изнесеното бойно поле.

По брой на загинали граждани Египет се нарежда на първо място сред целите на ИДИЛ, следван от Нигерия и Йемен.

На 18-и и 27-и ноември бяха извършени два самоубийствени атентата в Нигерия.

Впечатленията си от африканската държава, която е на ръба на терора, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Олег Йорданов - български физик, който по време на атентатите е бил в Нигерия:

Държавата е много религиозна. По статистика почти 100 % са религиозни, включително и моите студенти. В класа ми към 40 % са мюсюлмани и останалите са християни. Самата държава 50 % са мюсюлмани, 40 % са християни и 10 % изповядват старите африкански религии и вярвания. Това е голям проблем за тях. Ние в това отношение сме много по-добре. Нашият народ не се подвежда лесно под пропагандата на религията. Основната терористична група в Нигерия се казва "Боко Харам", което на техен език означава – книгата е грях. Това е мюсюлманска мотивирана група.

Д-р Йорданов подчерта, че има сериозни мерки за сигурност в учебните заведения. Университетът, в който той преподава, е заграден изцяло с телена мрежа:

Аз живея като във вид затвор. Всеки път, когато отивам по-далече, ми дават шофьор и автоматчик, който да ме пази.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна