Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн

| обновено на 01.12.15 в 14:53
Снимка: БГНЕС

Застрахователи, финансови експерти и юристи поискаха оставката на Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Обвиненията и недоволството срещу нея са свързани с новия Кодекс за застраховането.

Според бившия заместник-председател на регулатора Борислав Богоев  Агайн защитава проект, който не отговаря на обществените интереси и на потребностите на пазара:

По същия начин, по който тя се опитва в момента да го "пробута" пред Народно събрание, тя го е "пробутала" най-вероятно и пред Комисията за финансов надзор през колегиалния орган. В Комисията няма хора, които да могат да провеждат онази политика, която би следвало да се провежда пред такъв регулатор. Ще го кажа в прав текст - или некомпетентност, или някаква финансова обвързаност. Тя да отговори, но което от двете да е, според мен е достатъчно опасно, а още по-лошо е да са и двете, допълни Богоев.

Според Христо Христов, друг от основателите на финансовия надзор у нас,
оставката на Ралица Агайн е необходимо условие за възстановяване на разклатеното доверие в сектора:

Тя превърна регулатора в една приходна агенция... Застраховането е доверие между застрахования и застрахователя и между застрахователя и регулатора... В последните две години съществува криза на доверието на всички нива в този сектор. 

Споровете около новия кодекс за застраховането започнаха със забраната "Гражданска отговорност" да може да се сключва по интернет, необходимостта от лепене на стикери, както и с прекомерно разширените права на заместник-председателя по надзора, които впоследствие Ралица Агайн отказа.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна