Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Дърева предлага ежегодно поклонническо пътуване в памет на Антим I

Снимка: БГНЕС

Журналистката Велислава Дърева предлага всяка година на 3-ти април да се организира поклонническо пътуване до Одрин, за да се почита паметта на Екзарх Антим I.  Днес се навършват 127 години от смъртта на Антим I, видински митрополит, председател на учредителното и на първото Велико народно събрание. 

Около 500 българи от всички краища на страната се събраха в църквата "Св. св. Константин и Елена" в Одрин и почетоха паметта на първия български екзарх Антим Първи. Велислава Дърева, присъствала на възпоменателната церемония, припомни в интервю за "Хоризонт", че догодина се навършват 200 години от рождението на Антим I. Тя го нарече свят за българската история човек

Тук не може да има никакви аргументи, каза Велислава Дърева по повод искането на Вселенската патриаршия и на патриарх Вартоломей да бъде премахнат паметника на Антим Първи в Одрин срещу разрешението богослуженията в нашите църкви в там да спрат да се водят на гръцки език. Според Дърева, решението на Светия синод по този въпрос е било много категорично и остро.

Целия разговор с Велислава Дърева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени