Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Баев представя книга за героите на Павел Вежинов

Премиера на книгата "Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов" от Антон Баев ще се състои в 8-а аудитория на Пловдивския университет. Тя е след премиерата на книгата в Българския културен център в Берлин. 

Авторът, който има 16 издадени книги с поезия, белетристика и есеистика, прави първи цялостен опит за литературно-психологически прочит на белетристичното творчество на Павел Вежинов.  

Психологическата проза на Павел Вежинов вибрира върху вариантите: нагон живот и нагон смърт, желанието за новото и желанието да останеш верен на старото, синдромът на Ерос и синдромът към Танатос, и показва как суицидният синдром може да бъде отложен. Студията е не просто анализ на литературни творби, колкото психологически разрез на типовете човешко поведение, на архетипните модели на психологическите реакции на съвременния човек.

Изследването се базира на интердисциплинарния подход – достиженията на литературната наука и на модерната психология: от класическата психоанализа на Фройд, през Юнг и Адлер до Курт Голдщайн, Каръл Роджърс, Ейбрахам Маслоу и Карен Хорни – съвременници на българския писател. 

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Владимир Янев в 17.30 часа.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени