Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов предупреди за преразглеждане на партньорското споразумение с ГЕРБ

| обновено на 02.12.15 в 16:49
Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов предупреди, че може да се стигне до преразглеждане на партньорското споразумение с ГЕРБ.  Първанов каза това, след като в закона за бюджета не бяха приети предложенията на АБВ за безработицата.

В обстановка на липса на сериозен диалог между коалиционните партии ние усещаме едно високомерие от страна на ГЕРБ,  което ми напомня един друг критичен период, когато пред нас дори  стоеше въпросът, да оставаме или не в тази коалиция. Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено. Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция.

Георги Първанов разкритикува и идеята на премиера Бойко Борисов за увеличаването на местните данъци:

Има различен тип общини. Големи общини, ръководени вече тотално от ГЕРБ, но има малки и средни общини, които биха могли да  бъдат убити. Просто хората няма как да издържат общинските съвети, респективно кметовете, някои от които са нови кметове, те също ще бъдат затруднени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за спокойствие коалиционните партньори от АБВ:

Просто се съобразяваме с възможностите на държавата. Вие знаете, че дефицитът от 3% трябва да стане 2% за 2016 г. Проведохме един кратък разговор с президента Първанов и с г-н Румен Петков. Смятам, че все пак запазваме един конструктивен диалог. Имаме сериозна парламентарна подкрепа за стабилността на правителството с министър-председателя Бойко Борисов и към настоящия момент полагаме максимални усилия да постигаме политически консенсус, въпреки различията. Вие знаете, че конструкцията на днешното правителство и на парламентарното мнозинство винаги е под напрежение.

Радан Кънев от "Реформаторския блок" не коментира предупреждението на АБВ за оттегляне:

Споразумение между РБ и АБВ няма. Така, че това не е въпрос към нас, ако ме разбирате правилно.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт обясни, че предложенията на АБВ са били популистки:

За мен техните предложения, поне до тука, които не бяха приети, извинявайте, до голяма степен бяха популистки, защото така, както всеки предлага и иска от бюджета, нека да бъде така добър да предложи как да се увеличи приходната част. Всички са много добри при разпределението, особено тези така псевдолеви партии, много обичат да преразпределят готови пари. Нека първо да дадат предложение как да се увеличи бюджета и тогава да имат претенции към разпределението.

От АБВ уточниха, че исканията им не са популистки. Те казаха, че няма да подкрепят актуализацията за бюджета за 2015 г. в частта ѝ, в която се увеличават разходите на ведомствата.

Коалиционното споразумение не е поставено на карта заради намерението на АБВ, каза финансовият министър Владислав Горанов:

Това, че понякога една или друга партия се опитва да постави темата дали в парламента нещо не може да бъде подобрено, не трябва да се разглежда драматично като опит за преразглеждане на коалиционния формат. И това, което днес се гласува е финансовият план. Неговото изпълнение е много по-важно и много по-реално показва съотношението на приоритетите в едно управление. И за социалното министерство, и за социалните политики има допълнително средства и те са над 350 милиона. Това, че социалната политика винаги е чувствителна и винаги недостатъчна, вероятно в една бедна държава е факт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна