Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 470 жизненоважни медикамента няма да могат да бъдат реимбурсирани

Над 470 жизненоважни медикамента няма да могат да бъдат реимбурсирани заради промяна в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. За това сигнализираха от пациентската организация „Заедно с теб“. Пенка Георгиева от сдружението обясни в интервю за "Хоризонт", че проблемът е в заложеното изискване пациентът да не може да доплаща повече от 60 на сто от стойността на опаковката с най-ниска стойност в съответната референтна група. По изчисления на експерти това, че над 470 жизненоважни лекарства няма да могат да бъдат реимбурсирани, означава, че хората ще могат да ги купуват единствено в условията на свободна продажба, подчерта Георгиева:

Тук не се спестяват публични средства. Касата ще продължи да плаща същата сума. Чрез наредбата Министерството на здравеопазването се опитва да повлияе върху свободния финансов избора на пациента – дали да се лекува с по-евтино лекарство или с по-скъпото, като при по-скъпото той ще трябва да си доплати.

Става дума за широк кръг заболявания, сред които хипертония, онкологични заболявания и диабет и обикновено това са пациенти с хронични заболявания, които са свикнали със своите медикаменти, подчерта Пенка Георгиева. По думите й, хората ще останат без тези лекарства, защото не отговарят на условията в наредбата. Според пациентската организация това са половината от масово използваните в момента, предписвани от лекари медикаменти.

Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна