Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Станислав Семерджиев: В училищата по изкуства трябва да има двугодишна магистратура, платена от държавата

Снимка: БГНЕС

Държавата да може да финансира двегодишна магистратура за висшите училища по изкуствата - за това ще настоява новият ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ проф. Станислав Семерджиев, който ще бъде на този пост през следващите четири години. В интервю за "Хоризонт" той посочи, че сега държавата финансира едногодишни магистърски програми, а специално за обучението по изкуства те не са достатъчни.

Добре е училищата по изкуствата да са първите, които ще бъдат включени в двугодишна програма, защото има разлика между това да имаш призвание и това да имаш професия, подчерта проф. Семерджиев. Той изрази желание да обсъди с просветното министерство въпроси, свързани с висшите училища по изкуствата, които законово не са отделени от другите университети, но имат своя специфика на образованието.

Увеличават се желаещите да учат в НАТФИЗ в противовес на общия брой намаляващи студенти в другите ВУЗ-ове, отбеляза още проф. Станислав Семерджиев. Според него, от 2011-та година, когато той завърши предишния си мандат като ректор на висшето училище, Академията е запазила доста прилично състояние на духа.

Целия разговор с проф. Семерджиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна