Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При електронно застраховане "Гражданската отговорност" може да поевтинее до 50 лв.

Снимка: БГНЕС

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поевтинее до 50 лв., ако бъде въведено електронното застраховане, стана ясно по време на дебата по Застрахователния кодекс в Икономическата комисия на Парламента. Поправките в закона срещнаха съпротивата на Комисията за финансов надзор и спорните текстове бяха оставени за разглеждане в началото на следващата седмица. Повече от месец застрахователите настояват в новия закон да бъде разрешено онлайн сключването на застраховки. И тук започват споровете. Да се удостоверява или не с електронен подпис договора, или със стикера на предното стъкло при "Гражданската отговорност". Финансистът Борислав Богоев увери:

За идентификацията има нотариален сървър, електронният запис в централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и той служи за доказателство, че там имате ценна книга.

Тогава заместник-председателят на застрахователния надзор Ралица Агайн попита:

Какво се случва с писмената форма на договора при обаждане по телефона, когато няма размяна на подписи, впоследствие при спор е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора?

А Делян Добрев от ГЕРБ коментира:

Ще дадем възможност при конкуренция и при сключване на договори онлайн цената на тази гражданска отговорност да падне с 20-30-40 лева.

Така спорните текстове бяха прескочени, за да бъдат окончателно изяснени. Кодексът за застраховането трябва да бъде приет до края на годината, за да не последват санкции за България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени