Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: От АБВ критикуваме Христо Иванов, защото не търси мнението ни

Снимка: БГНЕС

София домакинства Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог. Председател на форума е вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Темата на конференцията е: “Към устойчиво социално развитие в Азия и Европа: Съвместна визия за достойна работа и социална защита”.

За първи път паралелният форум между синдикати и работодатели доведе до обща декларация и от София тръгва един процес, в който те може би ще бъдат включени в цялата конструкция на форума и тяхното мнение ще бъде отчитано в бъдеще. На второ място, в софийската декларация, която днес ще бъде приета, се предвиждат редица мерки, които са в интерес на икономиките в Европа и Азия, каза вицепремиерът Ивайло Калфин в интервю за "Преди всички". 

Той заяви, че парите за социална политика в бюджета за  2016 година не са достатъчни и че той е очаквал повече средства за трудовия пазар и борба с бедността:

Ние сме длъжни да  предупредим партньорите си, че по този начин в коалиция няма как на практика да се стимулират не тези, които правят реформите и промените. За 2015-та година се събрахме в бюджета си, за 2016-та година увеличаваме капацитета заради промени, които направихме, така че тази политика би трябвало да се насърчи, за да могат и хората да видят по-голям резултат от промените, които се правят.

По повод казаното от британския премиер Дейвид Камерън вчера в София, вицепремиерът Калфин подчерта, че България не приема предложенията на Великобритания за реформи в европейския трудов пазар:

Това, което те предлагат е, всеки чужденец четири години да няма достъп до социалната система след като отиде във Великобритания. Това просто е абсурдно. Ние действително сме готови да приемем всяка мярка, която не злоупотребява със социалните системи, те са национални, не са европейски. Данъкоплатците на всяка държава си плащат данъците за социалната система и се сърдят, когато някой им я използва, но това не трябва да бъде повод да се ограничава свободното движение и пазара.

Ивайло Калфин коментира още една тема - критиката към министъра на правосъдието Христо Иванов от страна на АБВ, като подчерта, че тя е, защото определено предложение се внася, без да се потърси чуждото мнение: 

Ако господин Иванов търси подкрепа, той ще дойде, ще пита, ще се съобрази… Същото става въпрос да повтори и за законопроекта за корупцията. Госпожа Кунева е направила среща с парламентарната група. Ние поискахме за пореден път да ни даде новия проект, който смята да внесе, за да можем да си кажем мнението по него и да го обсъдим, ако реши да вземе предвид някои бележки. Все още не сме го получили. Надявам се да не бъдем поставени пред свършен факт. 

Калфин добави, че правителството работи стабилно. По думите му от реформата в образованието се очаква много, но ефектът, който се очаква тя да има върху трудовия пазар, все още не се усеща:

Резултатите все още ги очакваме. Най-важното остава, мерките, които предприема Министерството на образованието, да няма отпаднали деца от училище. При българчетата 5,6 процента са отпаднали, децата от турски етнос са около 10 процента, от ромския са 25. Сега част от тях действително са деца на родители, които заминават в чужбина и те продължат образованието си в чужбина, но, разбира се, има и много от тях, които спират да ходят на училище.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна