Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски и други паралели – културното наследство на Алжир

БНР Новини
Н.Пр. г-жа Латифа Беназза, извънреден и пълномощен посланик на Алжирската демократична и народна република в България
Снимка: Посолство на Алжир в България

Не е никак трудно да се убедим, че споменаването на Алжир винаги предизвиква смесени чувства у повечето хора. Някакво усещане за неудовлетвореност – за тези, на които съдбата все още не е позволила да се разходят из улиците на древните алжирски градове, макар и за ден-два. ... И за другите, които дори са имали възможност да поживеят в тази страна. И да почувстват горещия дъх на миналото и на настоящето... И аромата на богатата и разнообразна кухня, оцеляла през вековете…
През 2011 г. Европейската комисия приема в своята годишна програма за действие, да бъде предоставена сумата от 34,5 млн евро в полза на Алжир. Като една голяма част от тези средства са предназначени за опазване и популяризиране на алжирското културно наследство. В подкрепа на това решение Щефан Фюле, комисарят по разширяването и европейската политика за съседство (за периода до 2014 г.), заявява: „...Със своята помощ Европейската комисия подкрепя волята на Алжир за постигане на напредък в областта на културното наследство …Алжир притежава многобройни исторически забележителности и новата помощ ще бъде насочена към опазването на това ценно наследство…“
Алжир е единадесета по големина страна в света и първа по размери на Африканския континент, разположена в северозападната му част. Това е една от богатите държави в Африка. Богата не само с успехите и резултатите от своята икономика, базирана предимно на добива и износа на петрол и природен газ, но и със своето разнолико културно наследство.
В старинния град, наречен Касба, останал от пуническия период – Касба на Алжир – през четвърти век пр. Хр. е създаден картагенски търговски център. Днес там могат да се видят останките на крепостта и дворци, градени в оригинален ислямски архитектурен стил... На територията на днешна АНАБА, в началото на първото хилядолетие е процъфтявал един друг античен град – Афродизиум – по онова време център на ранното християнство. А през 430 година тук приключва земния си път св. Августин.

Държавата се отнася с голямо внимание към своите уникални паметници на културата, много от които са включени и в списъка на ЮНЕСКО, като част от световното наследство. За културното богатство на Алжир разговаряме с Н.Пр. г-жа Латифа Беназза, извънреден и пълномощен посланик на Алжирската демократична и народна република у нас.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна