Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните съдебни изпълнители - синоним на законност, професионализъм и морал

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.
Снимка: БГНЕС

На 4 декември 2015 г. Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) отбелязва 10-ата годишнина от създаването си и от въвеждането на частното съдебно изпълнение в България.
Съдебни изпълнители от цял свят пристигат у нас за юбилея и за участие в международната конференция „Държава, съдебно изпълнение, икономика. Общи действия за стабилност и просперитет”, посветена на годишнината на българските им колеги.
В събитията ще вземат участие ръководствата на КЧСИ и на Международния съюз на съдебните изпълнители (МССИ), представители на министерствата на правосъдието и финансите, българските съдилища, Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет. Годишнината ще уважат още народни представители, членове на бизнесорганизации, университетски преподаватели и НПО.
Законът за частните съдебни изпълнители влиза в сила на 1 септември 2005 г. С него се поставя началото на институционалната реформа на съдебното изпълнение в България с наложилия се тогава в повечето европейски страни модел на частно съдебно изпълнение. Новата професия се организира и представлява от нейната съсловна организация Камарата на частните съдебни изпълните. В момента в страната функционират 165 кантори на ЧСИ. Международният съюз на съдебните изпълнители е организация, създадена през 1952 г. и обединява 78 държави от цял свят.
Ние трябва да бъдем отговорни за нашите действия, защото това рефлектира върху всички. Частните съдебни изпълнители трябва да бъдат синоним на законност, професионализъм и морал - това каза днес в предаването „Законът и Темида” председателят на КЧСИ Георги Дичев. Чуйте повече по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна