Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия срещу поскъпването на винетките се провеждат в цялата страна

Снимка: Марина Бенова

Заради автошествие срещу поскъпването на винетките, за час и половина беше блокиран главният път Бургас-София до пътния възел за Лукойл Нефтохим. Близо 50 автомобила се включиха в протеста тази седмица. 

Колона, дълга един километър, образуваха протестиращите автомобили. Това е третото автошествие срещу поскъпването на винетките в Бургаска област. Днес протестният поход беше скъсен, като разстоянието, което измина колоната от автомобили, беше 18 километра в двете посоки. Няма никаква реакция от страна на управляващите след нашите протести, казаха шофьорите:

Протестираме срещу виоките цени на винетките и срещу лошите пътища, за които пък ни искат тези 100 лева. С 200 лева пенсия мога ли да дам 100 лева за винетка? Не мога. Икономически не са издържани според нас аргументите им, защото заплатата не расте едновременно с поскъпването на живота. Ако се съберем повече хора, ще постигнем нещо. Просто народът е свикнал да си мълчи.

За сравнение, на предишния протест срещу по-високите цени на винетките преди седмица се събраха два пъти повече коли.

Не бяхме чути и не бяхме разбрани правилно. Убедени сме, че има достатъчно пари за поддръжка и ремонт на пътищата. Има по-ефективен начин да се осигурят пари за пътищата - затягане на контрола по разходването на средствата за ремонт на пътищата и ясни правила при възлагането на поръчки за ремонт на пътната инфраструктура, заяви председателят на  Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в Бургас Николай Димитров.

И днес десетки автомобили излязоха на протестно шествие във Враца срещу лошото състояние на пътищата в Северозапада и поскъпването на винетките. Макар и по-малобройно от миналата събота, второто протестно шествие във Враца събра десетки недоволни шофьори:

Тези пътища не са за винетка. Дори и магистралите са като батут, не са за нашите поршета.

Нереално високите цени срещу услугата, която получаваме. Страшно лоши пътища особено тук в нашия регион. Много дупки. Просто няма път, по който да се движиш спокойно. Дърветата са обрасли и са заели почти целия път и няма кой да ги изчисти. Да не говорим за косене на трева около пътищата, за почистване на канвките. Искам да плащам и повече от 90 лева, но да видя някакъв резултат, че пътувам по хубав път, по който няма да си строши човек колата.

Атракция в протестната колона беше мъж, преоблечен като дядо Мраз. Преди да потегли шествието, той черпеше протестиращите с тънко нарязана сланина. Костюмираният обясни присъствието си:

Поканиха ме момчетата. Чули, че по Нова Година стават чудеса. Проблемът с  винетките не е единствен.

Междувременно стана ясно, че на дупничанин, участвал в протеста срещу по-скъпите винетки миналата събота на автомагистрала "Струма" е бил съставен акт. Това съобщи началникът на районното пътно управление в града старши инспектор Борислав Динев. Мъжът бил начело на автоколона от около 30 автомобила, а след него е имало полицейска кола с включена сигнализация. Автомобилът на протестиращия се е движел в активната лента на магистралата и така е създал опасност за другите участници в движението, категорични са от полицията. Санкцията за подобно нарушение е от 2 до 7 хиляди лева, поясни Борислав Динев. Той уточни, че протестиращите не са имали разрешение за блокада на автомагистрала "Струма" за този ден и час. Към много от участниците са отправени предупреждения, без налагане на наказание "глоба".

Високите цени на акцизите и винетките станаха повод за автошествие и по улиците на Варна. Организаторите заявиха, че доходите на българите остават най-ниските в Европа, затова управляващите на всички нива трябва да помислят за увеличаване на минималната заплата на 420 евро и да намалят кражбите и корупцията. Те увериха, че автопоходите ще продължат, докато ситуацията у нас не се промени. Протестиращите заявиха:

Покрай винетките, покрай бензина всичко расте: вода, ток, хранителни продукти, дрехи, всичко, а заплатите стоят на ниво, което е смешно. 420 евро звучи по-добре от 420 лева. Нямам нищо против магистралите, да си плащам винетката, да си плащам пътен данък, но в крайна сметка да карам наистина по разкошен път, а не да си троша колата и всеки месец тя да е в сервиз. Аз за 2 години сменям амортисьори, на мен някой плаща ли ми ги? Хората започват да страдат и да изнемиогват. Държавата иска да се заплаща всичко, ние сме съгласни, но за да заплащаме, трябва да иаме и доходи, с които да плащаме. Да има един поне минимален европейски стандарт като за държава-членка на Европейския съюз. Минималната заплата да е минимум 420 евро, а една средна заплата да е около 800 евро, споделиха част от протестиращите.

За трети път в Добрич шофьори излязоха на протест срещу поскъпването на винетките и разбитите пътища в Добруджа. Протестиращите призоваха управляващите да дойдат на място и да се убедят в състоянието на пътната мрежа:

Пътища нямаме, трошим си колите. Не винетките са толкова високи, а просто в Североизточна България пътища няма. Ние магистрали нямаме, а се говори само за магистрали. Да дойдат тук на място и да се убедят какви пътища имаме.

Време е да се направят пътищата. С удоволствие ще си плащаме винетките. Както първокласни, така и международни пътища са в окаяно състояние. Пътищата Добрич – Варна, Добрич – Албена, Добрич – Блачик, Добрич – Тервел са все първокласни пътища, на които вече няма асфалт, бяха част от мненията на протестиращите.

Да се върне старата цена на винетката от 67 лева, да има отчет къде отиват парите от винетките, всеки да плаща пътен данък според това колко кара - това са част от исканията, поставени от днешния протест в Сливен от водачи на автомобили от Сливен и Ямбол, които проведоха протестно шествие от Автогара Сливен до разклона за автомагистрала Тракия при село Крушаре.

Вторият протест в Сливен, организиран във фейсбук от Евгени Везнеков и Димитър Бухлев, вече има конкретни иксания. Младите хора настояват ползвателите на винетките да имат право на компенсация при неизправност на пътя, да се търси законова отговорност за пътните проблеми от виновните, да има сайт за контрол на пътищата и сигнали за неизправности.

Има някои хора, които карат много. Те да плащат повече. Има хора, които са на село, баби, дядовци. Те да плащат по-малко,защото те излизат от селото 1-2 пъти месечно. Не заради поршетата и бизнесмените, както каза господин Бойко Борисов, ние сме тук, за да защитаваме правата на бедните хора, защото никой не пита този човек как да живее без пари един месец, след като си плати данъците.

За шествието пристигнаха и автомобили от Ямбол:

Всичко е разбито. Колата си я взех преди една гдоина, а в момента е в окаяно състояние. Искаме да знаем каъде отиват тези пари, защо не се оправят пътищата.

Мотивите на участниците в протеста звучат така:

Трябва всички да се вдигнем, не само тези, които сме тук, а и всички останали, независимо дали имат или нямат коли. Просто всичко трябва да е ясно и прозрачно. Чрез този протест да докажем на управляващите, че трябва да направят заплатите 3-4 пъти по-високи, а също и пенсиите и всички доходи на населението да се изравнят с европейските. Така ще можем да си плащаме даже и по-скъпи винетки.

Разочарован съм от тази държава. Всичко е корупция. Миналата седмица идвах на протеста, тази седмица съм с дъщерята, другата седмица ще дойда и със съпругата. Докрай!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени