Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция предлага гъвкаво решение за Башар Асад и изборите в Сирия

| обновено на 05.12.15 в 12:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отстраняването на Башар Асад от президентския пост не е необходимо преди да се осъществи политическият преход в Сирия. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред регионалното издание "Льо прогре":

Обединена Сирия предполага политически преход. това не означава, че Башар Асад трябва да си отиде преди самия преход, но трябват уверения за това в бъдеще... Борбата срещу ислямска държава е решаваща, но би била напълно ефикасна само ако с нея се ангажират всички сирийски и регионални сили. Но как е възможно това, докато начело е Асад, извършил толкова зверства и срещу когото е голяма част от сирийския народ.

Изявлението звучи като знак за омекване на френската позиция, защото до терористичните атаки в Париж миналия месец Франция бе сред непоколебимите противници на сирийския лидер. Преди дни Фабиюс даде радио интервю, в което допусна военно сътрудничество с армията на сирийския режим срещу ИДИЛ на по-късен етап, когато Асад вече не е на власт. Съгласно плана, договорен от постоянните членове на Съвета за сигурност и регионалните сили във Виена, правителството и опозицията в Сирия трябва да започнат преговори от 1-ви януари, които да доведат до нови избори в рамките на 18 месеца.

Днес стана ясно още, че белгийските и френските власти, разследващи терористичните нападения в Париж, са обявили за издирване още двама заподозрени.
Двамата мъже са съпровождали един от предполагаемите нападатели - Салах Абдеслам, при преминаването му през унгарско-австрийската граница през септември.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна