Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската военна авиация временно спря въздушните удари срещу Ислямска държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След инцидента със сваления руски бомбардировач, турските военновъздушни сили временно спряха въздушните атаки срещу позиции на групировката Ислямска държава в Сирия, предаде ТАСС. Според американски официални лица обаче Вашингтон засега не приканва Турция да поднови участието си в операцията на антитерористичната коалиция заради конфликта между Анкара и Москва.  Ройтерс цитира американски представител, че според САЩ паузата в действията на турската авиация в Сирия е необходима в периода на изострени руско-турски отношения.  Турската страна засега отказва коментар, посочва информационната агенция.

Междувременно ираксксият президент Фуад Масум определи разполагането на няколкостотин турски военни край северноиракския град Мосул като "нарушение на международните норми и закони" и предупреди, че това ще повиши допълнително напрежението в региона. В специално обръщение Масум призова Анкара да оттегли своите части и нареди на външното министерство да предприеме необходимите мерки за съхраняване на суверенитета и независимостта на Ирак, съобщава Франс прес.

Източник от системата за сигурност на Турция потвърди, че няколкостотин турски военни са на иракскса територия, за да обучават иракски военни край Мосул - град от над един милион жители, превзет от Ислямска държава през юли миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна