Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Попов: Оптимист съм за споразумението от срещата за климата в Париж

Снимка: БГНЕС

Оптимист съм за дипломатическото споразумение от срещата за климата в Париж. Ключова роля в тази среща изигра предварителната договорка между САЩ и Китай. Това каза за „Хоризонт“ Юлиян Попов, екоминистър в правителството на Марин Райков и съветник на президента Росен Плевнелиев по климатичните въпроси. Според него всяка дума в споразумението предстои да бъде договорена между 195 страни. България участва в процеса като част от европейския блок, не самостоятелно и европейската позиция по думите му е общо взето ясна, по-сложни са позициите на другите страни:

България се намира на територия, в  която различните климатични модели подсказват, че крайностите и при засушаванията, и при валежите ще се увеличат. Увеличаването на температурата с един градус не означава просто да стане по-топло с един градус, а значи че климатичните явления ще стават все по-екстремни.

За разлика от времето на срещата за климата в Копенхаген, когато цените на енергията от възобновяеми източници бяха много високи, днес те са напълно конкурентни на цените на стандартно добиваната енергия, подчерта Юлиян Попов и допълни, че става дума за инвестиции в нов тип икономика, а страни като Китай например не смятат това за разход, а за инвестиция и много напредват в технологиите в тази сфера.

Визитата на Дейвид Камерън е постижение на българската дипломация предвид факта, че повече от 15 години британски премиер не е посещавал България, но тя е и част от вътрешната кампания на Камерън за оставането на Великобритания в ЕС, отбеляза Попов. Според него България напоследък заема леко по-твърда позиция по отношение на бежанците, но е една от страните, които се държат най-добре относно бройката бежанци и изпълнява квотните си задължения. Предвид неголемия наплив на бежанци България е в добро положение по отношение на бежанската криза, каза още Юлиян Попов:

Лично съм по-склонен да подкрепям по-скоро германската позиция, отколкото британската, която е донякъде жертва на вътрешнополитическите проблеми.

Безспорно вървим към затопляне на земния климат. Човешката дейност не е основен фактор, но човек ускорява в една или друга посока тези изменения. Това коментира в предаването „Неделя 150“ директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен д-р Никола Петров, специалист в областта на слънчевата физика. Той обясни, че основните фактори, влияещи на климатичните изменения, са свързани със слънчевата активност и слънчевата радиация, които се променят във времето, с геофизични и биологични процеси:

Наистина човекът започва да влияе върху климата на земята. От нас зависи да направим така, че да живеем по-добре на земята.

Според Никола Петров е важно да осъзнаем как да се адаптираме към тези промени, за да бъдем по-подготвени. Той акцентира върху откриването на нови технологии, свързани с енергийните източници и финансирането на проекти в тази област.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени