Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Вдигането на местните данъци не е справедливо решение на общинските проблеми

Снимка: БГНЕС

Вдигането на данъците само по себе си като единствен акт за пълнене на общинските бюджети не е справедливо спрямо гражданите. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Донка Михайлова, кмет на град Троян и член на Изпълнителното бюро на БСП. Според нея темата за данъците стои едва на трето или четвърто място след други възможни мерки за запълване на общинските бюджети и не е водеща.

Очакваме от държавата да ни помогне да напълним общинските бюджети като продължи финансовата децентрализация, процес, който през последните години буксува. Нашето очакване е ясно – част от подоходния данък да влиза в общинските бюджети, което за съжаление не се случва и се отлага неопределено в бъдещето с дълги и протяжни диалози, отбеляза Донка Михайлова:

Искаме да ни бъде позволено в общинските бюджети да влизат част от приходите, които са резултат от нашите усилия. В община Троян има рязък скок на заетостта, чувствително намаля безработицата и това е в резултат на съвместните усилия на местната власт и на бизнеса. Несправедливо е в общинския бюджет да не влиза нито стотинка от това толкова упорито и последователно усилие.

Второто очакване на общините е държавата да им възстановява разходите за дейности, които те извършват от нейно име.

Донка Михайлова хвърли светлина и върху дискусията на срещата на левицата в Боровец, касаеща работата на общинско ниво:

Говорихме за перспективата пред левицата и пред кметовете на левицата, че днес пред нас е необходимо да има ясна посока, а това е посоката, която диктуват гражданите, за съжаление повечето от тях бедни и без усещане за перспектива. Обсъждаме конкретни механизми, по които левите кметове на България могат да работят така, че да отговорят в максимална степен на очакванията на хората.

Цялото интервю с Донка Михайлова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени