Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Ташев: От началото на прехода гледаме едни и същи милиционерски номера

Владимира Янева

Историята е малко гнусна и намирисва изцяло от различни страни – това каза журналистът Стефан Ташев в коментар за "Яневагейт" и съдебната реформа в предаването "Неделя 150":

Не ни ли омръзна от началото на т.нар. прехода едно и също да се повтаря, едни и същи милиционерски номера -  досиета, флашки, записи на разговори, самозаписвания и нищо да не се променя. Моето лично мнение е, че нищо няма да се промени в съдебната система. Всичко ще мине „от ден до пладне“. Ще разберем кой кого е „опраскал“. Янева е "на дръвника". Обзалагам се, че няма да я осъдят. Ченалова също. Те са вече извън борда на политическата конюнктура… Очевидно всичко това се прави от недосегаеми кръгове – те могат да си позволяват да се сменят хора на високи постове, да бъдат мачкани и отстранявани, когато са неудобни. Държавата просто я няма.

Ташев припомни за отстраняването на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров с флашка, след което ГДБОП бе преместено в ДАНС, за да може да се вземат оперативните архиви на службата, за да може после да излизат такива компромати.

Според журналиста Росен Босев, изтичането на записите и провалите по шумните дела показват ясно, че има структурен проблем с начина, по който е структурирана и функционира прокуратурата. Имаме политически зависима структура, която се напасва към конюнктурата, подчерта Босев.

На Христо Бисеров прокуратурата повдигна шумни обвинения, за които после се оказа, че има сериозен проблем да ги докаже. След това се оказа, че през годините, за които се твърди, че г-н Бисеров е извършвал тези данъчни престъпления и пране на пари, една върволица институции не са си свършили работата – Сметната палата, НАП, Комисията за конфлект на интереси…

Първоначалният вариант на съдебната реформа – исторически компромис - създаваше минимални гаранции за независим съд без политически назначения, каза още Росен Босев. По думите му, в колегията на прокурорите е добре да има елемент на външен контрол и отчетност, защото сега такъв липсва и това превръща главният прокурор в безконтролен играч на политическа сцена, а прокуратурата може да прилага двойни стандарти.

Това е сериал, който продължава дълги години и „кучето е заровено“ във фигурата на прокуратурата. Сегашните промени в конституцията са козметична реформа, която ще направи само преформатиране. Това мнение изрази журналистът Руслан Йорданов. Според него се връщаме във времената, когато телевизионните интервюта на премиера Борисов се коментират седмици наред, а това означава, че тотално е замръзнал политическият ни живот.

Всички мнения по темата в подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна