Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стоядинов: Делото за "Св. Александър Невски" е симптоматично за това в каква държава живеем

От гледна точка на вярващия човек казусът със съдебното дело за собствеността върху патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ е симптоматичен за това в каква държава живеем. Това каза в предаването "Преди всички" богословът доц. д-р Мариян Стоядинов.

Когато има обществен интерес към дадено място, той винаги се канализира към въпроса кой е отговорен, кой е стопанинът, кой се грижи за това място. Тази безстопанственост трябва да бъде разрешена, категоричен беше доц. Стоядинов. Според него вносителите на жалбата от дружество "Будител" трябва да обяснят по-подробно своята визия за патриаршеската катедрала:

Това, което свързва двете български държави с Третото българско царство и съвременността, е църквата. Ако погледнем колко много неща сме имали тогава и колко малко е останало, си даваме сметка, че само църквата я има от тогава. Спорът за сградите е вторичен спор. 

Обществото, държавата и ние, като част от този механизъм, трябва да имаме ясно изградени приоритети и неща, които изглеждат безвъпросни, подчерта Мариян Стоядинов. По думите му, хората, които са построили църквата, отдавна ги няма и обществото може да се пита, какво да прави с тази сграда, но за църквата този въпрос е ясен, той не стои:

Три пъти за последните 150 години градим държава от нула, от руините. За църквата това време не е радикално ново. Държавните строители винаги започват от една много ниска позиция, особено когато искаш да разрушиш предходното. Църквата гледа на времето с това, което Айнщайн нарече относителност. Важен е този разговор за преходните и непреходни неща.

Относно предстоящото удостояване на проф. Георги Близнашки с църковен орден от Българската православна църква заради приноса му в решаването на казуса със собствеността на патриаршеския храм, богословът отбеляза:

Църквата идентифицира хората, които може да въведе в този извънвремеви простор. Когато църквата разпознае такъв човек, тя по някакъв начин го отделя и посочва. Подобен тип акт е вид идентификация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна