Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предполагаемата германска неонацистка терористка отрече да е свързана с 10 убийства

Беате Чепе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предполагаемата германска неонацистка терористка Беате Чепе отрече пред съда да е свързана с 10 убийства, по които е обвинена за съучастничество. Днес Чепе призна, че е знаела за екзекуциите на граждани от турски и гръцки произход, но не е участвала в тях. 

Беате Чепе проговори за първи път след две години и половина. Тя бе арестувана през 2012 година по обвинение в участие в престъпна група, убила 10 германски граждани от чуждeстранен произход. Жертвите са предимно турци, има един грък и една германска полицайка. Освен това групата е извършила и бомбен атентат край еврейски център в Кьолн. Атаките станаха между 2002 и 2007 година. 

Дълго време полицията смяташе, че убийствата са дело на рекетьори и плод на спорове между жертвите и техни сънародници. Когато стана ясно, че трима неонацисти са убивали безразборно в цялата страна с единствен мотив омраза, лично Ангела Меркел се извини на семействата на убитите. 

Освен убийствата престъпното трио е заподозряно и за 15 банкови обира. Чепе е член на неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални". 

Двамата други заподозрени за убийствата – Уве Бьонхарт и Уве Мундлос, се самоубиха, докато полицията ги преследваше след банков обир.

Беате Чепе твърди, че съратниците ѝ са я уведомили за убийствата, след като те вече са били факт. 

Не участвах нито в подготовката, нито в извършването, гласи изявлението, прочетено от адвоката ѝ. Дори и това изявление да бъде прието за истина, Чепе ще бъде обвинена в съучастничество поради укриването на престъпленията години наред. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна