Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Сегашната съдебна система не работи и истинската дискусия е каква да бъде тя

Протест пред под мотото "Ще метем!" се организира в социалните мрежи

| обновено на 10.12.15 в 18:33
Снимка: БГНЕС

"Ще метем" – протест под това мото се организира в социалните мрежи. Предвижда се той да се проведе тази вечер от 18:30 часа пред Народното събрание.

Трябва да разберат, че не могат да заметат това, което зацапаха,
пишат в призива си организаторите и призовават всички, които са били на снощния протест, да поканят поне по 50 души.

Адвокат Емил Георгиев от партия ДЕОС, който ще участва в протеста, определи пред "Хоризонт" протеста като една от малкото форми да изразим своето несъгласие с абдикацията и капитулацията на държавата.

Георгиев нарече порочен опит цялата дискусия за конституционните промени да бъде сведена до броя на съдиите и прокурорите в квотите на Висшия съдебен съвет. Според него сегашната съдебна система не работи и истинската дискусия е каква да бъде съдебната система, но за огромно съжаление политическият псевдоконсенсус обезсмисля тази дискусия:

Христо Иванов заложи своя авторитет реформата да бъде проведена дори с минималния, съгласуван през лятото сценарий. Вчера дори промените в миниварианта на миниварианта на този исторически компромис не бяха приети. Христо Иванов беше бламиран.

Прокуратурата държи прекалено много хора с преписки, отбеляза още адвокат Георгиев:

По официална информация у нас има 600 000 преписки със статус "спрени", т.е. непрекратени, които могат да се възобновят всеки момент. Зависимостите вървят в тази посока.

Според адвокат Георгиев реформаторите са разделени и не са готови да напуснат властта. По думите му, не може да си направим омлет, без да счупим няколко яйца, така че някои жертви трябва да се дадат.

В предаването "Нещо повече" Любомир Авджийски, един от организаторите на протеста, историческият компромис от лятото засяга една десета част от това, което трябва да се случи в съдебната система:

Видяхме, че и тази една десета не се случи. Тук има оспорване от статуквото, което иска да запази зависимостта на съда.

Повече за изразените по темата мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!