Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Словакия ще разширят сътрудничеството си в редица области

Снимка: БГНЕС

България и Словакия ще разширят сътрудничеството си в областта на информационните технологии, автомобилнатата индустрия, машиносторенето и земеделието - за това се договориха в София президентът Росен Плевнелиев и словашкият му колега Андрей Киска.

Стокообмена между България и Словакия е почти 500 милиона евро, посочи президентът Плевнелиев, като двете държави ще насърчават още и взаимните инвестиции в информационните и комуникационни технологии:

Има потенциал да реализираме общи проекти за навлизане на трети пазари. Споделяме обща позиция за необходимостта за ускорено изграждане на европейския енергиен съюз. Реализирането на проекти в сферата на енергийната ефективност има сериозен потенциал.

България и Словакия бяха най-силно засегнати от газовата криза през 2009 година и затова пбщ приоритет за двете страни е разнообразяването на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Плевнелиев и Киска се обявиха за спазване на европейските правила при обсъждането на проекта за строежа на газопровода "Северен поток"-2, като бъде отчетена и позицията на държавите от Източна Европа.

Двамата президенти обсъдиха и миграционната криза в Европа. В петък  Плевнелиев и Киска ще открият технологичният парк в София и ще участват във форум за иновациите с представители на българския и словашкия бизнес



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени