Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Близнашки: Настоящата коалиция създава усещане за неуправляемост

Снимка: БГНЕС

Нестабилността в управлението на държавата се дължи основно на проблемите в изборната ни система. Този извод бе формулиран от експерти в рамките на дискусия за изборните системи. Според бившия служебен премиер професор Георги Близнашки, традиционната ни изборна система отдавна показва неблагоприятни странични ефекти. Управлението на странната, продукт на обстоятелствата принудителна коалиция с такъв раздробен характер води до усещането за неуправляемост, заяви проф. Близнашки в коментар за актуалната политическа ситуация:

Значими, неотложни реформи се забавиха. „Цъка“ страшната бомба в енергетиката. Дълговете с е струпат с всеки изминал ден. Трябва да се реже „до кокал“, но няма кой да вземе тези решения. Изправени сме пред правителствена криза.

Според проф. Георги Близнашки неприемливи в предлаганата съдебна реформа са налудничавите идеи да се обезсмисли съществуването на Висшия съдебен съвет и нещата да се връщат с 50 години назад, за да се постави прокуратурата в зависимост от силните на деня.

Олигарсите трябва да бъдат спрени, независимо кои са, подчерта бившият служебен премиер:

Сега други олигарси се опитват да експлоатират ситуацията и да диктуват волята си в съдебната система. Няма как да ги оставим. Понякога цената, която плащаме, е много висока, но това е нашият дълг. Започнем ли да слугуваме на частните и корпоративните интереси, да променяме правилата през ден, защото така изнася на силните на деня, всичко е изгубено. Главната задача е да възстановим обществения морал и в тази посока трябва да бъдат ориентирани и реформите в областта на изборното право.

Интересува ме управляемостта на страната, подчерта проф. Близнашки:

Не дали Иван Костов ще дочака момента с помощта на Цветан Василев да се върне „на бял кон“ в политическия живот. Защото драмата на КТБ (Корпоративна търговска банка – бел. ред.) е политическа драма. Един банкер реши, че може да преструктурира политическата система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна