Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Тезата на Христо Иванов е елементарна интрига

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като "елементарна интрига" тезата на министъра на правосъдието в оставка, че премиерът се съобразява с него при вземането на решения. По думите на Цацаров Христо Иванов доста надценява неговата персонална роля, доста надценява ролята въобще на главния прокурор, както и ролята на институцията. Прокуратурата не е политически играч, каза Цацаров и посочи, че доста се подценява ролята на българския премиер и начина, по който взема решения. 

Главният прокурор посочи, че не може да разбере къде е логиката в това, превесът на професионалната или политическата квота във Висшия съдебен съвет да води до по-голяма независимост на прокуратурата. 

Що се отнася до отчитането на главния прокурор пред Народното събрание, нямам нищо против. Това е мое предложение още от ноември 2014 година, но, разбира се, невъзможно е да се произнасям и да обяснявам какво се прави по конкретни дела, но като цяло как върви борбата с организираната престъпност и какви мерки се вземат, против това нямам нищо,  изтъкна Сотир Цацаров.

По повод изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че оставката на Христо Иванов е била предизвестена, главният прокурор каза, че всеки отговаря за думите си и няма да разговаря с господин Панов през медиите:

Бих се чувствал победител, каза той, ако след приемането на разделянето на две колегии на ВСС, което е основа на реформата, се приеме свестен Закон за съдебната власт, бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, както и съвременен закон за мерки срещу тероризма. Всичко останало е сценарий и интрига, категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор дойде в община Девня, за да се срещне с родителите на убития в дискотека Мартин Тодоров, които настояват освен конкретния извършител на престъплението, да бъде открит и поръчителят. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна