Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Отрицателна лихва по свръхрезервите в БНБ ще има психологически ефект за банките

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на отрицателна лихва по свръхрезервите в Българската народна банка (БНБ) ще има психологически ефект за банките, заяви за "Хоризонт" банковият експерт и бивш вицепремиер. По думите й, свръхрезервите в банковата система са около 7 млрд. лева, а банките трябва да бъдат провокирани да кредитират повече.


Бобева потвърди, че високата ликвидност може да направи банките непредпазливи в избора на проекти, които да кредитират. Свитото кредитиране обаче според нея е по-опасно за системата:

Това е една крачка в посока да се насърчат търговските банки да не държат прекомерно много резерви в БНБ. Ефектът е по-скоро психологически, не толкова върху политиката на отделните банки. Ние сме в една нисколихвена среда по депозитите - навсякъде, не само в България. Алтернативите за банките, ако те не държат свръхрезерви в БНБ, са много ограничени. Ако изобщо има някакъв ефект, от това разбира се ще спечели правителството, тъй като една от алтернативите е насочването на тези ресурси към държавните ценни книжа.

По думите на Даниела Бобева това също носи някои рискове, защото в портфейлите на банките има натрупани доста държавни ценни книжа, което крие в себе си риск за дебалансиране на портфейлите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!