Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морис Бро: Марин льо Пен не печели повече симпатизанти заради грешки на социалистите

Снимка: БГНЕС
Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен не печели повече симпатизанти заради грешки на социалистите. През последните години десницата до голяма степен взе част от темите на Националния фронт, за да привлече нейния електорат. И това объркване по-скоро повиши резултатите на крайната десница, а не доведе до нейното поражение.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ Морис Бро, който завежда отдел "Международни връзки" на Социалистическата партия на Франция. Той коментира това в навечерието на насрочения за неделя втори тур на изборите за регионални съвети във Франция. Според него перспективи след вота са:

Някои региони несъмнено ще бъдат управлявани от републиканската десница, други отново от левите сили и социалистите. Надявам се да няма такива, които ще се управляват от крайната десница. Това обаче е мое желание, не мога да предвидя резултатите.

Проблемите с миграционната политика Морис Бро обясни така:

Проблемите в някои квартали в големите градове засягат френското население. И от десетилетия няма такива, които да не са французи. Проблемите в тези квартали са с интеграцията. Грешно е в случая да се говори за имиграция, но Марин льо Пен смесва нещата като типичен представител на крайната десница. Освен това, за проблема не могат да се обвиняват само властите в момента. Става дума за процеси от 30-40 години, които са били имиграционни, но начело на страната тогава са били по-скоро десни правителства.

Истина е, че при последните избори, не само регионалните, Националният фронт напредна  доста. Това обаче може да се каже и за други популистки движения в Европа, което е тревожно за всички страни-членки на Европейския съюз. Така се поставят под въпрос някои постижения като Шенген, както и идеята за отворените граници и приема, които Съюзът и неговите членки трябва да спазват като принципи от Женевската конвенция. Всяка държава има своите задължения, съгражданите ни трябва да го разберат и да ги прилагат. Марин льо Пен, както и тези, които споделят идеите ѝ в други страни, играят върху чувствата, но разумът трябва да надделее и да не ни позволява да влизаме в такива дискусии.

В политиката никога нищо не е постигнато, обясни още той: Доколкото зависи от нас, ние се опитахме да мобилизираме чрез цялата си мрежа избирателите, които се въздържаха на първия тур. Какъв ще бъде резултатът, предстои да видим.

Тук става дума за регионални избори и то в различни региони. Нашите отговорни лица управляват от 5, дори 10 години заедно с други леви политически сили. И на местно ниво предложихме на тези партии след първия тур отново да работим заедно, за да продължим да управляваме заедно, както преди.

На въпрос защо социалистите се отказаха от участие там, където бяха трети на първи тур, Морис Бро отговори:

Става дума за три региона, в които има реална заплаха да управлява крайната десница в лицето на Националния фронт. Затова, както каза председателят на социалистическата партия, трябваше да направим саможертва като не участваме във втория тур, макар да имахме резултата да го направим. Така се надяваме да позволим на други републикански сили да победят крайната десница. Ако не вземем мерки, в тези региони може да управлява Националният фронт.

Разликата в сравнение с 2002 година е в това, че Лионел Жоспен не стигна до втори тур на президентските избори. Постигнатият резултат не му позволи да се яви. Сега сме в друга ситуация - имаме резултат, за да участваме на втори тур в тези три региона. И ние предложихме на десницата съвместно управление и сливане на листи. Саркози пое отговорността да откаже. Ние обаче не искаме да поемем риска от победа на Националния фронт, затова се оттегляме, за да позволим да победят републиканците срещу крайната десница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!