Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният испански продуцент Ана Амиго-Мерида ще изнесе лекция в НДК

В неделя, 13-и декември, световноизвестният испански филмов продуцент Ана Амиго-Мерида ще изнесе лекция пред участниците в Международния фестивал "В двореца", посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства. Фестът гостува в НДК в София и представя съвременно късометражно филмово изкуство от България, Европа и света. Срещата на Ана Амиго-Мерида с кинотворците ще бъде от 10 часа в зала 3.1 на Националния дворец на културата.

Ана Амиго е член на Академията за филмови изкуства и науки на Испания, преподава във филмовото училище в Мадрид, както и в Университета Menéndez Pelayo (Сантандер и Валенсия). Като продуцент е работила с престижни испански режисьори като Алехандро Аменабар по филмите "Тезис" и "Морето в мен" и с Изабел Койшет  в "Моят живот без мен" и "Тайният живот на думите". Ана Амиго подкрепя Аменабар и в сценария на "Отвори очи", когато испанският  режисьор постига световния си успех едва на 25 години. Именно "Отвори очи" с Едуардо Нориега и Пенелопе Крус в главните роли става хит в Испания и превръща Алехандро Аменабар в истинска звезда "новият Алмодовар".

Съвместният проект на Ана Амиго с Аменабар "Морето в мен" получава Голямата награда на специалното жури във Венеция през 2004 година, "Златен глобус" през 2005-а и "Оскар" през същата година.

За усета да правиш успешни европейски кинопродукции, които след това да покорят целия свят, Ана Амиго-Мерида споделя в специално интервю за Българското национално радио.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна