Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем предприятия в Кюстендилска област бавят заплатите на повече от 2500 души

Снимка: БГНЕС

Седем предприятия в Кюстендилска област бавят заплатите на над 2500 души. Неизплатените възнаграждения възлизат на близо 600 хиляди лева, обяви Областната инспекция по труда.

2573 фирми са декларирали дейност в Кюстендилския регион. Сред тях над 150 са на македонци, които само адресно са регистрирани в Кюстендил или в някоя от деветте общини на областта, но иначе работят в страната си или в рамките на ЕС. Те развиват дейност предимно в превозваческия сектор. Италианци и по-малко гърци от няколко години поддържат в региона основно шивашки цехове и работят на ишлеме. Това сочат данните на Областната инспекция по труда.

От началото на настоящата година Инспекцията е направила около 1300 проверки, около 700 от които са планирани, а останалите са внезапни, по сигнал и по извънреден повод, каза директорът ѝ Валентин Златински. Санкциониран работодател за забавени или неиздължеин заплати обаче на този етап няма. Това може да стане, ако и при последваща проверка не се установи промяна в ситуацията, поясни Златински.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени