Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските майстори са вече с шестима повече

Еснафският празник, посветен на Свети Спиридон, отбелязваха  по стар български обичай Регионалната занаятчийска камара, Регионалният етнографски музей и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив. 

Денят е на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчари, обущари, керемидчии, тухлари, абаджии, терзии, казанджии и изобщо на всички занаятчии.  Традиционно българско хоро даде началото на празника в двора на Етнографския музей. Под съпровода на гайди, тъпани и типичните за народните веселия изстрели на пищови, десетки майстори, празнично облечени, начело със знамето на еснафа и иконата на светеца покровител, тръгнаха от архитектурния резерват, през цялата главна улица на Пловдив и обратно да Стария град, където в църквата „Св. Богородица” беше отслужена празнична литургия

Снимка

 Един от най-старите и почитани майстори от Задругата – ножарят  Кирил Коликов обясни, че за майсторлъка е нужно преди всичко сърце и душа.

Снимка

Като част от празника 6-ма занаятчии бяха провъзгласени за майстори с провеждането на традиционната церемония тестерлик. Един от тях е и кметът на благоевградското село Покровник – Методи Цонев, специално пристигнал в Пловдив за церемонията. Той се занимава с дърворезба и прави пластики от корени, вече има две самостоятелни изложби.

Снимка

От дамите Даниела Петрова е филолог по образование и вече майстор на плетива. Това е заниманието, което й дава успокоение и удовлетворение, че прави плетени детски играчки и сътворява красота и радост за малки и големи.

Снимка

Честването на празника на заниятите продължи с традиционния курбан и откриване на изложбата „Възкресените тъкачни техники” на майстора доайен Стойна Кръстанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна