Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Danzas - новият албум на пианистката Дора Делийска с приятели

Снимка: Gramola

Добре познатата ни млада българска пианистка Дора Делийска, която живее и твори във Виена и има вече завидна колекция от издадени албуми, наскоро партнира за дебютния рецитален диск на мецосопрана Надя Кръстева, а малко след представянето му в австрийската столица вече държим в ръцете си съвсем новия ѝ албум „Танци“, записан с приятели.

Дискът носи неподражаема енергия и дори доза екзотичност. В него чуваме както класически теми, разработени модерно, и латино ритми от творчеството на Астор Пиацола и Алберто Хинастера, така и балкански мотиви - в пиесите на Бела Барток и Георг Брайншмид. А приятелите, с които Дора Делийска се впуска в танц, са виолистката Нора Романоф-Шварцберг, цигуларите Юри Ревич и Флориан Вилайтнер, пианистът Лука Монти и джазменът Георг Брайншмид, който свири на контрабас в своята авторска пиеса "Балкандом".

Пианистката има идеи за представянето на новия компактдиск във Виена - и, разбира се, търси нестандартна сцена, подходяща за проекта. Вероятно това ще бъде не концертна зала, а клуб, където към изпълненията на музикантите ще се просъединят и професионални танцьори.

Чуйте интересни подробности за този изненадващ и привлекателен проект в интервюто с Дора Делийска в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна