Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изпълнява ангажиментите си за ограничаване на глобалното затопляне

Европейските държави, сред които и България, вече изпълняват ангажиментите си да ограничават глобалното затопляне. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на заключителната конференция на Националния доверителен екофонд, която се провежда в Пловдив. 

Общо 195 държави постигнаха историческо споразумение в Париж да се ограничи глобалното затопляне. Страните от ЕС се договориха да намалят с 20 % емисиите си на парникови газове до 2020 г. , да подобрят с 20 % енергийната ефективност и поне 20 % от енергоизточниците им да бъдат от възобновяем тип. Много по-амбициозни са целите на ЕС до 2030 г., подчерта зам.-министърът.

В резултат на споразумение между България и Австрия, са въведени мерки за енергийна ефективност в 90 обществени сгради. Сред тях са 37 детски градини, 30 училища, 7 медицински заведения, 4 административни сгради и 10 спортни, културни и социални домове в цялата страна. С част от средствата по проекта деца от детски градини и училища от общините Пловдив, Бургас, Ямбол и Павел Баня работиха по 2 конкурса, посветени на измененията в климата.

Със средства от търговията с вредни емисии ще се реализират нови 55 проекта. Безвъзмездната субсидия за тази година е 13 млн. лв., а за 2016 г. ще нарасне на 16 млн. лв., които ще бъдат насочени към мерки за подобряване на енергийната ефективност и ограничаване на климатичните промени, заяви зам.-министър Атанаска Николова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна