Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гълъбов: Свидетели сме на процес на деградиране на идеята на РБ

И. Марков: РБ всъщност има единна декларация, но няма единна позиция

Снимка: БГНЕС

Въпреки че от година и половина Реформаторският блок е във властта, петте партии в него продължават да реагират като предизборна коалиция. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ социологът доц. Антоний Гълъбов.

Онова, което е по-важно, е да се опитаме да погледнем през тази ситуация към самия дизайн на РБ. В началото имаше идея и очакване, че тези пет партии ще се опитат да постигнат един нов организационен и политически дизайн. Ще успеят да работят със собствените си избиратели, но да работят добре помежду си. За съжаление, година и половина по-късно трябва да признаем, че това не се случи.

РБ остана в състоянието на предизборна коалиция, в която всяка конкретна ситуация предизвиква напрежение между част от политическите формации.

Според политолога Иво Марков Реформаторският блок не се е развил като политически субект:

Въпросът е защо РБ в крайна сметка прие да бъде част от властта, в която участва? Дали самоцелно заради самата власт, или за да защитава своите принципи? Ако е заради принципите, то в основата на тези принципи седят реформите. Но това, което виждаме като реформи не кореспондира нито с обществените очаквания, нито с тези на част от политическите субекти, които са в РБ.

Според доц. Антоний Гълъбов в декларацията, която трябва да обедини волята на партиите в РБ за това какво трябва да се постигне през първите 6 месеца на годината, продължава да няма ясен отговор на въпроса, как РБ вижда своята роля в управлението. Иво Марков допълни:

Моето усещане е, че всичко се прави заради самата власт и заради участието вътре, но това обикновено е нож с две остриета, защото ще дойде момент, в който реформаторите няма да имат аргументи пред собствения си електорат защо участват във властта, след като са поставени в ситуация, в която трябва да правят серия от компромиси. Това ще има голяма политическа цена за партиите в РБ. 

Според доц. Антоний Гълъбов и Иво Марков предсрочните избори биха били вредни за България.

Относно решението на Реформаторския блок да продължи да участва в управляващата коалиция, Иво Марков заяви:

РБ всъщност има единна декларация, но няма единна позиция. В РБ положението продължава да бъде същото. 

Развитието на ситуацията не е изненадваща, подчерта доц. Гълъбов:

Имаше някаква много крехка надежда, че може да се постигне частично стабилизиране на ситуацията. Ясно е, че амбицията на останалите политически формати в РБ категорично ги държи в това състояние, в което са в момента. Опасявам се, че позицията на ДСБ остава не добре разбрана от общественото внимание и мнение. Така че по същество сме свидетели на процес на деградиране на идеята на РБ.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна