Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал Бано и Ромина Пауър отново в България за голям съвместен концерт

Заедно не са идвали у нас от 1984 г., когато са изнесли рецитал на "Златният Орфей"

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-обичаният и безспорно най-известният италиански дует в света се събра отново преди няколко месеца. Ал Бано и Ромина Пауър са емблема за италианската поп музика. Почти 20 години след тяхната раздяла, тази година те отново са заедно и след няколко участия в различни шоу програми, те вече са готови да изнесат и първия си съвместен концерт в България заедно след дългото прекъсване. Големият им бестов концерт ще бъде тази вечер в най-голямата зала у нас "Арена Армеец".

Семейството на италианския тенор Ал Бано Каризи и дъщерята на холивудската легенда Тайрон Пауър се разпадна през 1999 г., а основен мотив за разрива бе отчуждението след безрезултатното търсене на дъщеря им Иления Каризи, която изчезна няколко години по-рано. Оттогава двамата общуват предимно с адвокатите си, а раздялата им е тема табу в индивидуалните им интервюта.  Ал Бано продължи рестартира соловата си кариера, след което изнася и няколко концерта в България. Той създава и второ семейство в Италия. Ромина се мести в САЩ, където се отдава на писане на филмови сценарии и на автобиографията си. Ледовете помежду им се стопяват през 2013 г., когато руският бизнесмен Андрей Агапов ги събира за общ концерт в Москва заедно с други изпълнители. Експериментът се оказва успешен и не след дълго двамата пеят пред публика в САЩ, Канада и Испания. През юни тази година изкараха и първата си вечер заедно в Италия, в двувековната „Арена ди Верона”.

Двамата се запознават през далечната 1967 г. по време на снимките на филма „Nel Sole“, едноименната песен е един от първите хитове на Ал Бано. Женят се три години по-късно. Ромина, като дъщеря на актьор си има своята най-голяма страст - киното. Певческите й данни не са блестящи, но двамата започват да се изявяват заедно на музикалната сцена. До 1983г. двамата заснемат седем филма, а първата им плоча излиза през 1975г. Успехът им идва с песента "Prima notte d'amore" от 1977г.

През 1982 г. дуетът чупи всички рекорди в родината си с цели четири песни в Топ 10 на Италия. През същата година Ал Бано и Ромина участват на фестивала за популярна италианска песен в Санремо с „Felicità“ и се класират на второ място. Песента става огромен хит в цяла Европа и продава рекордните 6 милиона копия. Две години по-късно, през 84-та дуетът печели първа награда на фестивала с хита си „Ci sarà“.

Безспорно 80-те години са най-успешният период за Ал Бано и Ромина. Песните им са известни не само в Европа, но и отвъд океана.  За латиноамериканския пазар двамата издават някои от албумите си и на испански. Следващите им хитове са "Libertà" и "Sempre Sempre". През 1987г. участват отново на фестивала в СанРемо, песента им "Nostalgia canaglia" се класира на трето място.

В началото на 1994 г. семейното щастие на двойката е помрачено от изчезването на най-голямата им дъщеря Иления Каризи в САЩ. Двамата отменят всичките си концерти и посвещават цялата си сила и енергия в нейното издирване, което за съжаление остава безрезултатно. Година по-късно издават последния си съвместен проект „Emozionale“, след което всеки тръгва по свой собствен път. Раздялата им е обявена официално от самия Ал Бано през 1999 г. в открито писмо до eдин от най-известните италиански седмичници. Като причина за отчуждението е посочено мистериозното изчезване на дъщеря им. По-късно Ромина се премества за постоянно в Америка, а Ал Бано остава в Италия и продължава да издава солови албуми и през новия век. Изнасял е самостоятелни концерти и у нас, в зала 1 на НДК.

Изненада за българските почитатели тази вечер ще бъде и подгряващата група "Тоника СВ", и то в оригиналния си състав. Нашите музиканти са получили лична покана от италианските си колеги да се включат в грандиозното събитие в София. Те усилено репетираха за концерта си довечера и ще изпеят някои от най-известните си песни в Зала "Арена Армеец" в 20 ч., преди италианските звезди да поздравят с "Buona sera" българските си почитатели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна