Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Лазаровски: Оградата по границата с Гърция е за по-добър контрол на бежанците и икономическите имигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанският транзитен център в Гевгелия, Македония е изграден за 3 месеца след ескалацията на бежанската криза. Той е в близост до граничната зона, където в края на лятото имаше остри сблъсъци между полиция и опитващи се да преминат незаконно границата имигранти.

Днес на македоно-гръцката граница е изградена няколко километрова желязна ограда и напрежението между мигрантите и органите на реда е минало. Бежанският лагер всекидневно увеличава капацитета си с допълнителни постройки, като прииждащите мигранти, повлияни от влошаващите се климатични условия, са редуцирали броя си от около 12 000 на ден до около 3 000.

Статут на бежанци днес могат да получат граждани не само от Сирия, но и от Ирак и Афганистан. Република Гърция легитимира бежанския статут на голяма част от тях, въпреки че те рядко разполагат с лични карти от държавите, от които идват и днес с получените нови документи мигрантите преминават транзитно с влакови композиции през Македония до Централна Европа.

Според Зоран Лазаровски – регионален координатор за справяне с бежанската криза на община Гевгелия причината за изграждането на над 10-километровата желязна ограда на границата с Гърция е в броя на бежанците – около 3000 всеки ден, както и в огромния наплив на икономически имигранти, които се възползват от кризисната ситуация, за да си осигурят по-висок стандарт на живот.

Цялото интервю със Зоран Лазаровски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна