Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската държава няма да плаща финансови глоби за старите си сметища

Снимка: БГНЕС

България няма да плаща финансови глоби на ЕС заради старите си сметища. Европейската комисия няма да продължи на следваща инстанция делото в съда в Люксембург, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По накзателната процедура страната ни вече беше осъдена като нарушител от Съда, защото не е закрила до юли 2009 година 140 депа за отпадъци в съответствие с изискванията за опазване на околната среда в ЕС. Решението на Брюксел да не иска парични санкции се дължи на докладваните мерки, които правителството е предприело, каза пред БНР в Брюксел Ивелина Василева:

Този напредък, който беше постигнат в рамките на една година, 54 закрити стари сметища, 37 рекултивирани, 15 нови регионални системи за управление на отпадъците, дава достатъчно основание на службите на комисията да замразят делото, което е наистина добра новина за България. Ангажирали сме се редовно да докладваме на комисията за последващия напредък, на всеки шест месеца ще бъде докладвано, но няма да бъдат предприети действия срещу държавата ни и за стартирането на втората фаза, и за инициирането на някакви финансови санкции към държавата ни.

По повод поетия ангажимент от 28-те страни на ЕС на Климатичната конференця в Париж за намаляване вредните газове в атмосферата с 40 на сто до 2030г., Василева изрази оптимизъм, че България ще се справи с изискването, въпреки че индивидуалният дял на емисии за икономиката ни за периода все още не е определен:

България доказва, че до този момент се справя с ангажиментите си. Ние имаме преизпълнение към настоящия момент на целите, които бяха поставени до 2020 година. В този смисъл имам доброто усещане и оптимизъм, че за България са оптимистични целите, които сме си поставили.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна