Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за поета Янаки Петров

„Чичо Чичопей” е книжка първа от поредицата „Избрани творби за деца”, която представяме в рубриката ни „Литературен наблюдател”.
Една нова детска книга – красива и благодушна, прелестно весела и жизнерадостна, наистина усмихната! За нея са мечтали няколко души. На първо място нейният автор – поета Янаки Петров.Този отлетял нанякъде Чичопей с гласа си е оплел първоосновата на нейното нежно тяло. После я е мечтала художничката-илюстратор Невена Ангелова, която с невероятно въображение от детските си години досега е обнизвала това тяло с многоцветните образи на смеха и веселието, на закачката и остроумието. Водена от обещанието си и последвала силата на таланта си, днес тя е успяла да слее своята художествена мечта с поетичната мечта на чичо й Янаки.
Освен двамата автори има още няколко души, съпричастни към зачеването и раждането на тази книга. Съпругата и синът на Янаки Петров – Дора и Стоян Петрови, които са събирали и съхранили в сърцата си поетичните завещания на Чичопей към децата, за които той създаде стотици стихотворения; неговият брат по перо и приятел Иван Цанев – деликатният разбирач на словесната дарба и пазител на поетичната истина и чистота; приятелят в мое лице, който с цялото си сърце свидетелства за поетичното законотворчество на Чичопей, които изключват всякакви преструвки пред прозорливите детски очи
– пише бургаската поетеса Стоянка Грудова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна