Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Стабилността се превръща във воденичен камък и за обществото, и за правителството

Веселин Стойнев
Снимка: www.bnt.bg

Преподписването на коалиционното споразумение и кандидатурата на Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието са изцяло политически ходове за запазване на сегашната политическа конфигурация. В момента се търси единствено запазване на статуквото на ключовите в управлението в сили, или както казва премиерът „Здравето бих си дал за тази стабилност“. Това мнение изказа в предаването „Нещо повече“ журналистът от вестник „Труд“ Веселин Стойнев. Според него, с кандидатурата на Захариева се разширява основата на кризата около съдебната реформа, защото в нея се включва и президентската институция:

В това разместване на пластовете премиерът се опитва да балансира и да запази сегашното положение на коалиционните си партньори.

Стабилността не може да бъде самоцел и единствена ценност, каза още Веселин Стойнев:

Тази стабилност е важна с оглед развитието на света и бежанската криза, но имаме купища нереформирани сектори, като в съдебната система виждаме най-много съпротива. Стабилността все повече се превръща в самоцел, която започва да тежи като воденичен камък на цялото общество и на самото правителство.

Проф. Цочо Бояджиев, преподавател по философия от своя страна отбеляза, че стабилността може да бъде ценност в едно богато общество, докато в нашето са необходими решителни действия, а не застопоряване на сегашното ниво, от което никой не е доволен:

Всеки опит за радикална реформа среща масова съпротива на различни нива – на нивото на политическия елит и на нивото на общонародния манталитет, което е много тъжно… Логиката на живота изисква някои стъпки да бъдат направени, въпросът е дали това ще стане по-бързо или по-бавно. Когато нещата не се променят навреме, ефектът е много болезнен. Зъб се вади с по-рязко движение, а не с дълго и продължително дърпане.

СнимкаЕдинственото, което правят политическите сили, консолидирани около конституционните промени, е да спечелят още малко време на власт. Започва „игра“ между ГЕРБ и част от Реформаторския блок за преподписване на коалиционното споразумение, а това е доста лицемерно за пред обществото, коментира в предаването „Нещо повече“ журналистът Емилия Милчева.

Коалиционното споразумение от ноември миналата година, разчертано с програма от 1 100 мерки, на практика е един къс хартия, защото програмата все още няма разписани срокове, добави Милчева:

Ще стане една година и тази програма стои просто като един Наръчник за добри намерения или пътеводител за светлото бъдеще. Какво ще му дописваме на това коалиционно споразумение и какво ще му преформатираме?

Конституционните промени според Емилия Милчева са били съпътствани от една страна от протеста на гилдията на магистратите, в която има честни, справедливи и почтени хора, които са излезли без страх да обяснят на гражданите смисъла от съдебната реформа, а от другата е политическата каста, обединена около това, че нищо не се е случило и използваща мантрата за стабилност, която не звучи сериозно в страна, в която единственото, което правим , е да усвояваме европейски средства.

Повече за трите позиции, изразени в предаването "Нещо повече" - в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна