Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Калпакчиев: Отхвърлянето на кандидатурата на Куцкова за председател на САС е в нарушение на закона

Снимка: Дневник

Поредното отхвърляне на кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд /САС/ е в нарушение на закона. Това заяви в предаването "Преди всички" Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет /ВСС/:

Решенията на ВСС, в този и в други случаи, всъщност не се основават на закона, не се обсъждат качествата на съдиите, които се явяват пред нас, а са мотивирани от нелегитимни, в случая, мотиви. В Холандия ВСС се състои от 4 човека – двама съдии и двама, които не са съдии, те ходят с велосипеди на работа. ВСС в България, в 7-милионна България, за разлика от 16-милионна Холандия, има 25 членове, които се държат като "правителство" на съдебната власт. ВСС трябва да е просто един кадрови орган, който да назначава, да изслушва съдиите и да се държи с уважение към тях.

Със Закона за съдебната власт трябва да се помисли за възможността съдебната квота в бъдещата съдебна колегия на ВСС да бъде избрана веднага по новите правила – пряк избор на съдиите. Въпросът с промяната на дейността на прокуратурата трябва да започне със сериозен дебат, каза още Калпакчиев:

Новият министър на правосъдието, мисля, че един от въпросите, никак немаловажен, на които трябва да отговори с новия Закон за съдебната власт, е този. Спомням си, че преди няколко месеца, бившият министър на правосъдието Христо Иванов настояваше за оценка от страна на ЕК по отношение на работата на прокуратурата, но аз не смятам, че двама или трима експерти, колкото и да са добри те, могат да променят работата на една такава голяма структура, каквато е прокуратурата.

Цялото интервю на Силвия Великова с Калин Калпакчиев може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени