Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира съдебно разследване срещу управителя на МВФ Лагард поради съмнения за небрежност като финансов министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски съд е разпоредил шефът на МВФ Кристин Лагард да бъде изправена пред съда по обвинения за небрежност при взети от нея решения по време, когато тя беше финансов министър.

Лагард е обвинена в небрежност за ролята ѝ при уреждане на дългогодишен съдебен спор, известен като "Аферата Тапи" между френския известен предприемач и бивш политик Бернард Тапи и френската държава. Като министър на финансите, Лагард взе решение през 2007 година да отнесе спора до арбитражен съд, който спор в крайна сметка беше спечелен от бизнесмена и той получи обезщетение в размер на 400 млн. евро, като преди дни съдът разпореди на Бернард Тапи да бъде предоставена тази сума.

Решението на Съда на Републиката (Cour de Justice de la République) от вчера дойде като голяма изненада, след като през септември прокурорите по делото бяха препоръчали да отпадне разследването спрямо Кристин Лагард.

Управителят на МВФ поиска нейните адвокати да обжалват решението тя да бъде изправена на съд. Госпожа Лагард би искала да потвърди, че по времето когато тя беше финансов министър, е действала в интерес на френската държава и в пълно съответствие със закона, се посочва в изявление на нейния правен екип.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна