Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългоочакваният български филм "Виктория" излиза на екран

Снимка: cinebum.eu

След дълга обиколка в програмата на световните фестивали, сред които престижния „Сънданс“, основан от Робърт Редфорд и кино форумите в Берлин и Карлови Вари филмът „Виктория“ ще се срещне официално с българската публика. Режисьорът и сценарист на проекта Майя Виткова разказва многопластова и емоционална история:

Виктория е момиче, родено през 1980 г. Тъй като е нежелана от майка си, се ражда без пъпна връв и това я превръща в бебе на десетилетието на социалистическа България. Тодор Живков й става кръстник. Живеят страхотно до падането на социалистическия режим на 10-ти ноември. Тогава започва трудното за нея – единственото, което й остава, е майка й.

Подбраните за филма места за снимките режисьорът Майя Виткова определя като актуални и прилягащи на историята:

София и Перник. Перник е българският Манчестър. Харесвам Перник като филмова локация и едни от най-важните моменти са заснети там.

В ролята на Тодор Живков се превъплъщава актьорът Георги Спасов:

Много е трудно да се играе такъв популярен човек, години наред бил глава на държавата и в същото време е опасно. Като кажеш „Тодор Живков“ хората започват да си мислят: „Един имитатор вече го имитира – външно и гласово. Предизвикателството беше голямо. Удоволствието беше голямо.“

Ролята на Тодор Живков е дълго обсъждана от екипа. За достоверното изграждане на образа е ползван огромен архивен материал, разказват Майя Виткова и Георги Спасов. Много се пазехме да не влезем именно в това – в имитация, в карикатурност. Защото не поставяме знак плюс или минус пред нито един от героите си, уточнява Виткова.

Оператор на лентата е Крум Родригес, а художник на продукцията - Рин Ямамура. В ролята на Виктория влизат Дария Виткова („Моят уморен баща”) и дебютантките Калина Виткова и Катерина Ангелова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна