Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева и Христо Иванов си обещаха да работят заедно и занапред

Снимка: БГНЕС

Малко след като положи клетва като министър на правосъдието, Екатерина Захариева получи и ключа от сейфа, в който се съхранява държавният печат. Новият правосъден министър и предшественикът й Христо Иванов си обещаха да работят заедно и занапред. Двамата коментираха идеята на премиера Борисов да покани европейски експерти да наблюдават дейността на прокуратурата и осъществяването на съдебната реформа:

Това е добра новина. И аз не приемам упреците, че това означава България да признае, че не се справя. Няма как те да дойдат и да очакваме за една година да се махнат  всичките проблеми. Това трябва да е заедно с диалог с магистратите, с ВСС, с министерство на правосъдието, но отстрани някой път виждаш по-добре нещата. Това не означава, че ние нямаме капацитета да се справим, но това не означава, че когато ти подават протегната ръка и имаш нужда от експертна помощ, трябва да откажеш.

Виждам в тази позиция на премиера връщане към това, което съдържа стратегията за съдебна реформа - да се извърши експертиза и оценка на работата на прокуратурата по конкретни дела с ключово значение за областите на оценка на механизма, в рамките на механизма. Тук не става дума за някаква драматична промяна. За мен това, че тази мярка ще бъде изпълнена и се осъзнава нейното значение, показва по-голямата подкрепа, която следващият екип ще има за тази реформа, която е много важна, която в крайна сметка се превърна в препъникамък.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна