Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на всички испански партии зоват за висока избирателна активност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания днес гласува в решаващи парламентарни избори. За първи път досегашното редуване във властта на Народната партия и на социалистите е оспорвано от двете нови политически сили отдясно и отляво – либералната "Сюдаданос" и алтернативната "Подемос".

Над милион и половина испански младежи гласуват днес за първи път и до голяма степен именно техният вот ще определи балансите на силите. Очаква се много от младите да загърбят досегашните две основни политически сили – Народната партия и социалистите, и дадат предпочитанията си на някоя от новите политически формации с млади като самите тях лидери – "Сюдаданос” начело с юпито Алберт Ривера или "Подемос", оглавявана от бунтаря Пабло Иглесиас.

Сегашният премиер Мариано Рахой и лидер на Народната партия, който по време на кампанията заложи на образа на опитен гарант на сигурността, гласува в мадридския квартал "Аравака", придружен от жена си. Той подчерта пред медиите, че гласуването е най-демократичният акт и добави:

Желанието ми е в гласуването да участват възможно най-много хора. В края на краищата става дума за взимането на едно много важно решение. Нека всеки гласува свободно и с добро познаване на каузата, която подкрепя. Накрая хората ще решат кое е най-доброто за страната ни.

Заедно с жена си в Мадрид гласува и лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес, чиято амбиция е испанците да го възприемат като основна алтернатива на сегашното управление. Той заяви, след като пусна бюлетината си:

Най-хубавата новина, която може да дойде от днешния ден, е високото участие на избирателите. Това е исторически момент. Испанците знаем, че бъдещето не е написано предварително. Ще го напишем ние, днес, с нашия глас. И затова аз призовавам за активен изборен ден.

Ако искаме да променим Испания, трябва да се намокрим, да влезем в реката, да участваме, това пък каза Алберт Ривера, водачът на "Сюдаданос", който даде своя вот в родната си Барселона. След това той се върна в Мадрид. В един от столичните хотели Ривера и екипът му ще чакат обявяването на резултатите довечера. Лидерът на "Сюдаданос" каза пред журналисти:

Моля, испанците да гласуват масово. Да постигнем исторически високи нива на участие. Също така вярвам, че денят ще премине демократично, нормално. И нека покажем на всички онези мощни претенденти, че ние всички можем да направим демокрацията силна.

Последен от лидерите на водещите политически партии гласува водачът на "Подемос" Пабло Иглесиас. Заобиколен от ентусиазирани фенове, той показа отлично настроение:

Убеден съм, че гражданите на нашата страна ще преподадат днес един урок по демокрация. Прекрасно е да го изживеем. Нека всички да гласуват. Това е един много щастлив ден.

В Испания отдават значение и на представянето на други две политически сили в днешния вот – марксистката Обединена левица "Народно единство" и социалдемократическия Съюз за прогрес и демокрация, които са представени в сегашния парламент. Първата формация  вероятно ще влезе и в този, но с по-слабо представяне, а втората може и да не успее.

Първите данни за това какъв е процентът на участие в гласуването днес, ще бъдат оповестени в Мадрид след 15.30 ч. българско време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна